Kan man resa bort i vinter eller är det för farligt på grund av covid-19?
Många talar om att vi i Europa är inne i en andra våg av epidemin som påverkat världen i stor utsträckning 2020. För att man ska kunna vara så säker som möjligt är det bland annat viktigt att inte resa till områden där risken att bli smittad är extra stor. Man ska också ha så pass mycket respekt att man inte åker från ett område där många är smittade till ett där flera är förskonade. I alla fall inte om du inte har ett aktuellt testresultat som visar att du inte har covid-19.
UD avråder från icke-nödvändiga resor
Utrikesdepartementet har gått ut med att man inte bör resa i onödan under rådande omständigheter. De riktlinjerna gäller fram till 31 januari 2021 men kan komma att förlängas eller uppdateras om världsläget förändras. 30 länder i Europa är undantagna och det innebär att UD inte ser något hinder för resor till ett stort antal populära turistdestinationer i Europa. Att UD inte ser några hinder betyder dock inte att det är fritt fram. Du kan behöva visa ett intyg på att du är frisk för att bli insläppt.
Att det avråds från resor till resten av världen beror inte så mycket på att UD utgår från att det större risk att bli smittad än i Europa. Det handlar mer om vad som händer ifall du väl blir sjuk. Inom EU har du som svensk medborgare goda möjligheter att få vård. Om du skulle drabbas av covid-19 i ett land utanför Europa är det landets lagar och förutsättningar som avgör vad som händer. Räkna med att du kan komma att isoleras och bli satt i karantän och att du själv får stå för alla kostnader som uppstår i samband med din vård. I värsta fall finns det ingen vård att få överhuvudtaget. Landets vårdresurser kanske redan är hårt ansträngda på grund av epidemin. I vissa länder krävs det att du har en bra privat sjukvårdsförsäkring för att du ska få resa in, så att du inte belastar den offentliga vårdapparaten om du blir sjuk.
Res gärna med kort varsel
Att resa “sista minuten” är faktiskt perfekt i covid-tider. Då kan du helt enkelt kontrollera att ett resmål är förhållandevis säkert, just innan du ger dig av. Bokar du in en resa med god framförhållning kan det i värsta fall vara så att smittan peakar, just när du ska åka dit. Tänk på att virus inte bryr sig om nationsgränser. Smittspridningen är ofta väldigt lokal och du måste zooma in på just den ort du ska till när du bedömer om det är säkert eller inte. Om du reser med en researrangör ska de ha koll på vad som gäller och vad du kan göra för att höja säkerheten.
Så beter du dig på semesterorter
Oavsett om reser utomlands eller inom Sverige är det sunt förnuft som gäller. Särskilt på semesterorter som attraherar många människor. De råd som gäller i Sverige och som kommer från Folkhälsomyndigheten har du nytta av överallt. Tänk alltså på att:
- Hålla avstånd till andra människor
- Var extra noga med handhygien
- Peta dig inte i ansiktet
- Undvik transportmedel som innebär att människor trängs
Vi rekommenderar också att du tar med dig munskydd och att du läser på lite om hur de används. I många länder är det krav på att du använder munskydd och du får också vara beredd på att de lokala reglerna kan innebära att man till exempel kollar så att du inte har feber om du är på väg in i en butik eller besöker ett turistmål.
Om du hamnar i en situation där du verkligen behöver hjälp rekommenderar vi att du först och främst tar kontakt med ditt försäkringsbolag. Att ha en bra reseförsäkring är extra viktigt nu i covid-tider. I ett allvarligt ärende kan du också vända dig till Sveriges ambassad i landet där du befinner dig.
Populära resmål med särskilda regler
I Thailand råder undantagstillstånd och det krävs speciella tillstånd för att du som utlänning ska få resa in i landet. Om du är en vanlig turist som vill ha några veckors semester måste du vänta på att restriktionerna lättar.
USA har inreseförbud för resenärer från Schengenområdet däremot kan svenska medborgare resa från USA till EES-länder.
Grekland är ett populärt resmål som vidtagit stränga åtgärder för att skydda sig mot covid. Räkna med att utegångsförbud kan råda på kvällar och nätter och att du behöver uppvisa ett negativt test för covid som inte får vara äldre än 72 timmar för att bli insläppt i landet. Du kan också komma att testas för covid och uppmanas till självisolering i väntan på resultatet.
Meddelanden är här för dig
Även om det visar sig att semestern du väntat på länge inte blir av på grund av de rådande omständigheterna finns Meddelandelån här för dig! Vi erbjuder lån från 4000 - 30 000kr och du kan fylla en ansökan när som helst! Om en semesterresa inte blir av kan du med hjälp av oss i stället se till att du är bekväm där du spenderar största delen av din tid det vill säga hemma.