5 tips att komma igång om du blir uppsagd
2020-04-15

Så går du tillväga om du blir uppsagd

En uppsägning riskerar att få stor effekt på privatekonomin men det finns en del du kan göra för att mildra konsekvenserna. Här går vi igenom några av de viktigaste åtgärderna som du kan och bör vidta.

Från början av mars till 12 april i år har över 55 000 personer blivit varslade om uppsägning i Sverige enligt ett pressmeddelande från arbetsförmedlingen. Det är en följd av att vi nu går in i en lågkonjunktur som varit på gång länge men som utlösts av pandemin covid-19.

uppsägning ekonomi 5 tips

1. Budgetera för minskad inkomst

Även om du är ansluten till a-kassa kommer du att få in mindre pengar varje månad än vad du tidigare tjänat. Har du små marginaler kan det bli nödvändigt att sänka utgifterna för att säkra upp så att du kan betala viktiga löpande utgifter som hyra och eventuella lån. Ta i beaktande förändringen också i planeringen av din egna månadsbudget.

Om du har anledning att tro att du kommer att kunna återgå till din gamla arbetsplats eller få ett nytt jobb relativt snabbt kan det vara en bra idé att ta ett webblån för att kompensera för ett tillfälligt inkomstbortfall. Se även om du kan använda ett samlingslån för att betala av dyra smålån och krediter med ett större lån som har bättre ränta. För många är det ett bra sätt att sänka utgifter som man kanske inte tänkt på.

2. Sök omställningsstöd

Om du är medlem i ett fackförbund kan du få mer hjälp med att hitta ett nytt jobb än vad Arbetsförmedlingen erbjuder. Arbetsförmedlingen brukar vara hårt ansträngd i samband med stora varsel och om du har nytta av coaching och andra insatser är omställningsstödet en stor tillgång.

3. Glöm inte innestående semesterdagar

Semesterdagar och kompledighet du inte hunnit ta ut ska betalas ut i form av semesterersättning. För många innebär det en extra tidsfrist i samband med ett varsel. Du har enligt lag rätt att få pengarna inom en månad efter det att du varit tvungen att sluta arbeta.

4. Avsätt tid till att söka efter ett nytt arbete

Det är en bra idé att börja se sig om efter ett nytt jobb så fort som möjligt i samband med ett varsel. Det är lätt att man nästan blir som paralyserad efter att ha förlorat jobbet och alla de rutiner som följde av att man hade tider att passa. Ett tips är att gå upp på samma tid som vanligt och genomföra jobbsökaraktiviteter istället för att gå till sitt arbete. Steg ett är ofta att skriva in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Vänta inte med det, inskrivning är ofta en förutsättning för att du ska kunna få ut ersättning. Du kan registrera dig som arbetssökande även om du ännu har en anställning.

Vet du att du har möjligheten att gå på anställningsintervjuer på arbetstid om du har blivit varslad? Det är ytterligare en anledning att börja se sig om efter ett nytt jobb så snabbt som möjligt.

5. Åtgärder du kan vidta redan innan varsel

Om du oroar dig för att bli uppsagd men ännu inte hamnat i den situationen är det viktigt att du vidtar åtgärder så fort som möjligt. Du har inget att vinna på att vänta och se om tiderna försämras.

Gå med i en a-kassa nu

Om du inte redan är medlem i en a-kassa är det hög tid att gå med i en om möjligheten finns. Det kommer att göra stor skillnad om du blir av med ditt arbete. Under våren 2020 gäller särskilda regler för vad som krävs för att ansluta sig till en a-kassa och få ersättning därifrån. Det har gjorts enklare i samband med den negativa påverkan på arbetsmarknaden som coronaviruset har haft. Passa på att dra nytta av det.

Teckna inkomstbortfallsförsäkring

En inkomstbortfallsförsäkring kan ta en del av smällen ifall din inkomst skulle sänkas på grund av att du till exempel blir uppsagd. Du kan ansöka om denna typ av försäkring genom din a-kassa eller direkt hos ett försäkringsbolag. Ibland ingår en inkomstbortfallsförsäkring i din a-kasseavgift.

Håll koll på dina rättigheter

Om du har blivit varslad på grund av att det råder arbetsbrist är din arbetsgivare skyldig att säga upp personal i en viss turordning. Så länge du är kvalificerad för dina arbetsuppgifter är det anställningstid och ålder som ska avgöra vem som sägs upp. Kriterierna kan påverkas om det finns ett kollektivavtal. Det här med kvalifikationer kan vara svårt att fastställa då det handlar om att vara kvalificerad för de arbetsuppgifter som kommer att finnas kvar efter uppsägningarna. Genom att vara insatt i vad som gäller kan du förbereda dig på eventuella diskussioner som rör turordningen.

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822