10 tips för att klara svåra ekonomiska tider
I takt med att coronaviruset har fått fäste i Europa har både företagare och privatpersoner blivit varse om att ekonomin kan påverkas. Ännu vet ingen hur läget kommer att se ut om några månader, men det är bra att redan nu börja se över sin ekonomiska situation för att vara rustad för svåra tider. Det finns en hel del saker du som privatperson kan göra för att känna dig trygg när du är orolig för att pengarna inte räcker till. Här följer några tips som är bra att tänka på, oberoende av om du redan nu har det tufft ekonomiskt eller om du är orolig för att du kommer ha det kämpigt längre fram i tiden.
1. Se över dina matkostnader
Matkostnader är en stor månatlig utgift både för singelhushåll och familjer. Därför ska du se över hur mycket pengar du lägger på mat varje månad. Det finns ofta pengar att spara genom att göra storkok och frysa in matlådor istället för att köpa en hämtlunch varje dag. Var också noga med att göra inköpslistor när du ska gå till affären så att du verkligen bara köper det du behöver och inte plockar ner smågrejer som kanske inte är nödvändiga i kundvagnen.
2. Vilka försäkringar är nödvändiga?
De flesta svenskar har försäkringar och dessa kostar en summa varje månad. Gör en sammanställning över vilka försäkringar du har och gå igenom vilka du verkligen behöver och vilka som kanske överlappar varandra och som du isåfall kan säga upp. Har du försäkringar på olika bolag kan det vara en god idé att kontakta ett av dem för att se om du kan få ett rabatterat pris om du samlar dem på samma bolag.
3. Kontakta banken för att sänka räntan på lån
Om du har ett bolån eller privatlån kan du ta kontakt med kreditgivaren för att kontrollera om du kan få en sänkt ränta. Många kreditinstitut är hjälpsamma i svåra tider, vilket gör att du i bästa fall kan spara några hundralappar i månaden.
4. Vad har du för elavtal?
För att minimera hushållets utgifter kan du se över ditt elavtal. Genom att exempelvis använda jämförelsesajter för elbolag kan du i många fall hitta ett bolag som erbjuder en lägre kostnad än den du har just nu.
5. Har du rätt abonnemang?
Mobiltelefoner, internet och tv är alla saker som kostar. Kanske har du även en streamingtjänst som du betalar för varje månad? Gå igenom alla dina abonnemang och avsluta dem som du inte anser nödvändiga. Vissa abonnemang kan du även förändra så att månadskostnaden blir lägre.
6. Betala bort dina avbetalningar
Avbetalningar är bra när man inte har möjlighet att betala hela kostnaden direkt, men en avbetalning äter också pengar eftersom du betalar ränta på den återstående krediten varje månad. Om du har möjlighet är det därför bra att betala bort alla dina avbetalningar för mindre inköp så att du får ner dina löpande ränteutgifter.
7. Vilka är dina transportkostnader?
Oberoende av om du har en egen bil eller åker kollektivt kan du fundera på om du kan sänka dina transportkostnader. Har du möjlighet att cykla till jobbet kan du spara flera hundralappar på drivmedel eller biljetter till kollektivtrafiken varje månad. Använd inte bilen mer än nödvändigt, och ta istället till vara på den motion du får genom att cykla eller promenera! Om du aktiverar dig i vardagen har du kanske inte heller nytta av ditt gymkort och kan avsluta det abonnemanget?
8. Välj bort dyra semesterresor
Alla människor behöver semester och avkoppling i vardagen. I svåra ekonomiska tider behöver man dock tänka smart. Välj bort utlandsresorna och res istället inom Sverige. Det finns många slantar att spara genom att planera sina semesterresor.
9. Samla dina lån
Om du har många smålån hos flera kreditinstitut är det alltid bäst att försöka samla dessa till ett gemensamt lån för att sänka dina månadskostnader för lånen. Du kan antingen kontakta ett av instituten för att be om ett erbjudande, eller också ta ett lån exempelvis hos oss för att därefter kunna betala av dina smålån. På det sättet får du en bättre överblick över vilka skulder du har.
10. Gör en budget
När man har ett begränsat rörelseutrymme i sin ekonomi är det allra viktigaste att man gör en budget. En budget gör inte bara att du ser vilka kostnader du har, utan den hjälper dig också att få kontroll över din ekonomi. I budgeten ska du både ta med dina fasta och rörliga kostnader och när den väl är klar ska du vara noga med att följa den till punkt och pricka. I det långa loppet kommer budgeten ge dig en känsla av trygghet som är viktig både för plånboken och för välmåendet!