Så gör du en månadsbudget – och håller dig till den
Genom att skapa en månadsbudget och hålla dig till den kan du spara en hel del pengar samtidigt som du får bättre koll på din privatekonomi. Har du koll på dina inkomster och utgifter blir det dessutom enklare att planera framtida inköp och lägga upp ett välfungerande sparande inför framtiden.
Att planera en månadsbudget är enkelt och tar sällan mer än någon timme, men att faktiskt hålla sig till den kan tyvärr vara desto svårare. I denna artikel ger vi dig en guide på hur du gör en månadsbudget - och hur du sedan håller dig till den.
Vad är en månadsbudget?
En månadsbudget är en uträkning och sammanställning av dina inkomster och utgifter varje månad. Den tar dels hänsyn till dina inkomster – till exempel lön och bidrag – samt både rörliga och fasta utgifter.
Dina fasta utgifter kan vara boendekostnader, försäkringar samt bredband och mobil om du inte klarar dig utan dessa. Detta är alltså de kostnader som är desamma varje månad. Rörliga utgifter syftar istället på kostnader för mat, hygien och nöje som kan variera från månad till månad.
Syftet med att göra en månadsbudget är att räkna ut det som kallas din disponibla inkomst – alltså det du ”får över” av din inkomst varje månad efter att ha tagit hänsyn till dina fasta utgifter.
Genom att få fram din disponibla inkomst kan du börja planera hur mycket du har råd att lägga på rörliga utgifter, så som mat och nöje, varje månad. Du kan även undersöka dina förutsättningar att påbörja ett sparande.
Med andra ord är en månadsbudget ett slags verktyg som hjälper dig att kontrollera din ekonomi. När du sammanställer din ekonomi på papper får du en god överblick över dina finansiella förutsättningar samtidigt som du kan identifiera nya sparmöjligheter i vardagen.
Så planerar du en månadsbudget
Om du aldrig tidigare budgetplanerat är det inte lätt att veta hur du ska börja. Nedan ger vi dig en enkel guide till hur du bygger upp en hållbar månadsbudget från grunden.
1.Samla alla inkomster och utgifter
Det första du ska göra är att sätta dig ner och skriva ner samtliga inkomster och utgifter varje månad. Dela upp dessa i tre kategorier: inkomster, fasta utgifter och flexibla utgifter.
- Inkomster syftar på lön, a-kassa, studiebidrag, sjukpenning, pension och andra källor till inkomst.
- Fasta utgifter är de utgifter du behöver betala, det vill säga kostnader i samband med exempelvis hem och bil.
- Flexibla utgifter är de utgifter som visserligen är fasta, men som du skulle kunna klara dig utan. Det kan till exempel vara musiktjänster, streamingtjänster eller tidningsprenumerationer.
2.Välj en passande budgetplan
Fundera över vilken budgetplan du ska använda dig av. Det finns flera olika modeller att välja mellan, men en av de allra vanligaste är 50/30/20-regeln.
Denna budgetplan går ut på att du delar in din budget i tre delar: 50 procent går till dina fasta utgifter, 30 procent går till rörliga utgifter och resterande 20 procent går till sparande, investeringar eller buffert.
Skulle dina fasta utgifter överstiga 50 procent kan du utgå efter följande princip:
- Dra bort alla fasta utgifter.
- Lägg sedan undan 20 procent av det som är kvar för sparande och investeringar.
- Det du har kvar är det du får använda till rörliga utgifter, exempelvis shopping och andra nöjen.
3.Upptäck sparmöjligheter
När du har alla dina inkomster och utgifter svart på vitt är det dags att börja identifiera nya sparmöjligheter. Först och främst bör du se över dina flexibla utgifter för att se vilka du faktiskt använder och inte. Många av oss har löpande prenumerationer med betalning via autogiro utan att vi ens vet om det.
Andra utgifter som kan behöva ses över är mobilabonnemang, bredband, TV-abonnemang, elavtal och försäkringar. I många fall går det att hitta billigare alternativ om man bara tar sig tiden att jämföra.
Även lån kan vara bra att se över. Om du till exempel har många mindre snabblån med höga räntor kan det vara bra att samla dessa i ett nytt, större lån med lägre månadskostnad. Är du någon gång i behov av extra kapital är det dessutom viktigt att du jämför lån och räntor innan du ansöker.
4.Uppdatera din budget
När du lyckats sänka en utgift eller helt eliminerat den är det viktigt att du uppdaterar detta i din budget. Detsamma gäller om du ökat dina inkomster. På så sätt kommer du att se din ekonomi förändras i realtid, vilket garanterat kommer att ge dig motivation att faktiskt fortsätta.
5 tips för att hålla dig till budgeten
Det finns vissa knep att ta till om du känner att motivationen till att budgetplanera svalnar. Här kommer fem av våra bästa tips:
- Använd en smart app. Idag finns det en mängd appar tillgängliga för den som vill budgetplanera på ett roligt och bekvämt sätt via sin smartphone. Några exempel är Pennies, TINK och Cash Check.
- Skapa utmaningar. Genom att utmana dig själv kan du hålla humöret uppe. En rolig utmaning är att sälja gamla saker för att ha råd med nya. På så sätt kommer du inte att spräcka din månadsbudget samtidigt som du kommer att bli stolt över dig själv när du faktiskt lyckas.
- Belöna dig själv. Med jämna mellanrum bör du såklart belöna dig själv för ditt hårda slit. Varför inte bestämma att du efter varje månad du lyckats hålla dig till budgeten unnar dig själv en god middag på restaurang?
- Investera. Eftersom bankerna erbjuder väldigt låga sparräntor kan det vara en god idé att investera de pengar du lyckas spara. På så sätt kan du se dem växa, vilket kommer att öka din motivation att fortsätta.
- Låt det ta tid. Det tar tid att bli bra på budgetplanering. Ta ett steg i taget och kom ihåg att det är okej att misslyckas då och då. Kom ihåg – ny dag, nya tag.