Blogginlägg - Skatteåterbäring 2016
2016-05-31

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring spargris

Skatteåterbäringen delas ut till de personer som gjort sin skattedeklaration och betalat för mycket skatt under förra året. I detta inlägg berättar vi om tidtabellen för skatteåterbäringen och ger rekommendationer för vad du kan göra med skatteåterbäringen.

När kommer skatteåterbäringen?

Beskedet om möjlig skatteåterbäring kommer i det så kallade slutskattebeskedet, som skickas ut då Skatteverket räknat ut din slutliga skatt. Om du betalat för mycket skatt betalar Skatteverket dig pengar som återbäring i samband med att slutskattebeskedet skickas. Du har en stor chans att få pengarna redan vecka 23, alltså från och med den 6 juni om du uppfyller följande krav.

Du har:

  • gjort skattedeklarationen elektroniskt, dvs. med sms, telefon, skatteverkets app eller med e-tjänsten
  • anmält rätt kontonummer i deklarationen
  • betalat för mycket skatt och skall få återbäring

Ifall du inte uppfyller kriterierna får du som privatperson slutskatteskedet och pengarna för skatteåterbäringen i augusti. Om du är företagare och näringsidkare, och inte uppfyller de ovannämnda kriterierna, får du slutskatteskedet och pengarna för skatteåterbäringen i september. Om du tillhör den lilla gruppen vars skattedeklaration inte är slutgranskad i augusti eller september, kan du ännu få slutskattebeskedet i december.

Skatteåterbäring tidtabellMer information kan du läsa om på Skatteverkets hemsida.

Vad kan man göra med skatteåterbäringen?

Meddelande om skatteåterbäring är alltid en positiv upplevelse. Du kan självklart välja att använda skatteåterbäringen till någon form av nöje, till exempel unna dig en liten resa eller utfärd, ett restaurangbesök eller ett nytt plagg. Även om det vore trevligt att använda skatteåterbäringen till nöje, rekommenderar vi att fundera också på följande alternativ som du har mer nytta av i det långa loppet;

  1. Betala bort fakturor och lån
  2. Spara
  3. Investera

1. Betala bort fakturor och lån

Det första som lönar sig att göra är att betala bort kvarliggande fakturor och göra avdrag på dina lån, så håller du dina utgifter à jour. På detta sätt gör du klart för dig vad för utgifter du har, du minskar din skuldbörda och har färre utgifter att betala vid följande lön.

2. Spara

Om du har kontroll på dina utgifter, lönar det sig att lägga skatteåterbäringen eller åtminstone en del av den till besparing. Om du har sikte på att köpa något större i framtiden (till exempel en bostad eller en bil) eller om du har en tendens att slösa pengar, lönar det att lägga in pengarna på ett sparkonto. Ett sparkonto har ofta högre ränta jämfört med ett vanligt bankkonto, eftersom dina pengar är bundna till sparkontot för en viss tidsperiod. Du kan alltså inte använda pengarna du sätter in på sparkontot precis när som helst. Detta är dock en bra sak för dig som vill spara pengar, men har svårt att hålla koll på pengaflödet och lätt slösar lönen då du får den. Mer information om sparkonton samt hur du hittar rätt sparkonto för just dina behov hittar du här.

3. Investera

Om du vill få dina pengar att växa lönar det sig för dig att investera i antingen aktier eller fonder. Två privatekonomer från SEB och Nordea säger att för att det skall löna sig att investera i aktier eller fonder skall du vara beredd på att satsa åtminstone 7000 kr. Om du får kring 7000 kr i skatteåterbäring är det en relativt liten investeringssumma och då lönar det sig för dig att investera i en fond framför att investera i enskilda aktier. Valet av en fond är även bra för dig som investering i aktier är nytt. En fond är en portfölj av olika aktier och sköts av en fondförvaltare. Om du investerar i fonder behöver du inte själv veta allting om aktieköp, det är mindre risk för dig, men däremot betalar du en avgift. Om du istället väljer att investera i enskilda aktier är det du själv som bestämmer exakt vilka aktier du vill investera i, du betalar ingen extra avgift men det är mer riskfyllt, särskilt om du är ny på aktiemarknaden. En tumregel för investering i aktier är att fördela investeringen på till exempel 10-20 aktier, istället för allt på 1-3 aktier och inte heller investera alla pengar på en gång. På detta sätt sprider du risken, eftersom det är väldigt osannolikt att tjugo företag skulle misslyckas samtidigt. Vi rekommenderar att du funderar vilket investeringssätt är det lämpligaste för dig.

Sammanfattning

Om du gjort skattedeklarationen som skall sig bör och har rätten att få skatteåterbäring, får du pengarna på ditt konto under vecka 23, dvs. från och med 6 juni. Skatteåterbäringen betalas i samband med slutskattebeskedet. Du kan självklart använda skatteåterbäringen precis som du själv vill, men vi rekommenderar att fundera på följande alternativ som är mer lönsamma för dig i det långa loppet;

  1. Betala bort fakturor och lån
  2. Spara
  3. Investera

Du kan även kombinera dessa tre eller unna dig något nöje vid sidan om, till exempel en sommarutfärd.

Lätt att ansöka. Gick snabbt att få pengarna utbetalda på kontot.

Anna-Leena

Snabb och bra handläggning!

Per

Rekommenderas. Snabb handläggning och snabb utbetalning. Seriöst.

Eva

Jag tycker det fungerar jättebra. Det är enkelt och det går snabbt.

Bengt

Kan vi hjälpa dig med något?

Kontakta vår kundtjänst ifall du behöver hjälp med någonting.

Kundtjänsts telefontider 09:00 - 12:00
kundtjanst@meddelandelan.se 08-446 82 822